OpenAI’dan yeni hamle: GPT-2 sonrası bir ilk

Duyuru OpenAI’nin resmi web sitesinde yer aldı. Şirket, yeni modelin geliştirilmesi sürecinde geliştiriciler ve araştırmacılardan geri bildirim toplamayı hedefliyor. Amaç, bu modeli olabildiğince kullanışlı ve etkili hale getirmek.

Euronews’te yer alan habere göre; OpenAI CEO’su Sam Altman, geri bildirimlere büyük önem verdiklerini belirtti ve modelin, şirketin daha önce kullandığı “hazırlık çerçevesi” doğrultusunda değerlendirileceğini söyledi.

Şirket ayrıca ABD, Avrupa ve Asya Pasifik bölgelerinde geliştiricilerle buluşmalar düzenlemeyi planlıyor. Bu oturumlarda katılımcılar erken prototiplerle denemeler yapabilecek ve fikirlerini paylaşabilecek.

Açık ağırlıklı modeller, modelin çıktısını şekillendiren sayısal parametrelerin kamuya açık olduğu sistemlerdir. Ancak bu şeffaflığa rağmen eğitimde kullanılan verilerin genellikle gizli tutulduğu da vurgulandı.

OpenAI’nin bu adımı, Altman’ın iki ay önce yaptığı bir itirafla doğrudan bağlantılı. CEO, şirketin açık kaynaklı modeller konusunda ‘tarihin yanlış tarafında’ yer aldığını söylemiş ve daha farklı bir strateji izlenmesi gerektiğini kabul etmişti.

Bu karar, OpenAI’nin artan rekabet baskısıyla da ilişkili. Özellikle Meta’nın LLaMA 3 modeli ve Çin merkezli DeepSeek’in açık kaynak yaklaşımı şirket üzerindeki baskıyı artırmış durumda. DeepSeek’in ocak ayında tanıttığı büyük dil modeli R1, düşük maliyetli ve yüksek verimliliğiyle dikkat çekmişti.

OpenAI ayrıca, Çinli bazı şirketlerin kendi teknolojilerini model eğitimi için kullandığına dair ellerinde kanıt olduğunu ocak ayında kamuoyuna açıklamıştı.

Yeni açık modelin yayımlanmasıyla birlikte, OpenAI’nin hem güvenlik kaygılarını gözeten hem de rekabetin gerisinde kalmayan bir denge kurmayı hedeflediği görülüyor.

Related Posts

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

Armin Strom’un yeni saati koleksiyonerleri mest etti

İsviçreli saat üreticisi Armin Strom, zamana farklı bir bakış sunan yeni modeli Gravity Equal Force Ultimate Sapphire Blue ile dikkat çekiyor. Şirketin System 78 koleksiyonuna eklenen bu özel saat, İsviçre Alplerinin buzul göllerinden esinlenerek …

Türkiye’nin de aralarında olduğu 30 ülkenin katkısıyla geliştirildi: Yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

Avrupa’nın yeni nesil hava gözlem uydusu MTG-S1, ABD’nin Cape Canaveral Üssü’nden uzaya gönderildi. MTG-S1, Meteosat Üçüncü Nesil (MTG) Uydu Programı kapsamında önümüzdeki 20 yıl boyunca görev yapacak 6 uydudan biri olacak. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) tarafından işletilecek uydu, hava tahmini, ani hava olayları takibi ve iklim izleme alanlarında önemli katkılar sunacak. Halihazırda EUMETSAT’ın işlettiği 9 uydudan elde edilen veriler, 30 üye ülkede meteorolojik tahminler ve erken uyarı sistemleri için etkin şekilde kullanılıyor. MTG-S1’in devreye girmesiyle bu kapasite önemli ölçüde artacak.

PlayStation oyunlarına zam geldi

Sony’nin PlayStation oyunlarına zam geldi. Türkiye’de oyun fiyatları sürekli artıyor ve bu sefer de PS tarafındaki AAA oyunlara zam geldi.

Android kullanıcıları dikkat! Telefonunuzdaki fotoğrafları hedef alıyor

Kaspersky araştırmacıları, iOS ve Android cihazları hedef alan yeni bir Truva atı virüsü olan SparkKitty’yi ortaya çıkardı. Android’de yayılımı daha hızlı olan zararlı yazılım, özellikle kripto para ve kumarla ilgili uygulamaların yanı sıra TikTok’un sahte bir sürümü üzerinden yayılıyor ve telefonların galerilerindeki görüntüleri hedef alıyor.

Dans eden robotlar gerçek mi? İşin uzmanları anlatıyor

Boston Dynamics’in dans eden robotları, sosyal medyada viral olan videolarıyla bilim ve teknoloji dünyasını adeta büyüledi. Spot ve Atlas gibi robotların karmaşık dans hareketleri, izleyenleri hem hayran bıraktı hem de bir soruyu gündeme taşıdı: Bu …