Bakanlık çözmezse ürünleri sökeriz

Soğan Üreticilerinden Yeni Kriz Açıklaması

Mutfakların ve sofraların vazgeçilmez gıda maddesi olan soğan konusunda yeni bir kriz patlak verdi. İhracat ve market fiyatlarındaki düşüklük nedeniyle 10 TL maliyetle üretilen bir kilogram soğanın 5-6 TL’ye satıldığını belirten üreticiler, bakanlıkların vaatlerini yerine getirmemesi halinde hasat edilmemiş tarlaları ürünlerle birlikte süreceklerini açıkladı.

Mısır’ın Çöpü Geliyor

Soğan Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı Reşit Kaya, Türkiye’nin yüksek üretim maliyetleri ve ihracat politikası dolayısıyla Romanya, Ukrayna gibi pazarları kaybettiğini ifade etti. Hafta sonuna planlanan basın açıklamasını ertelediklerini belirten Kaya, Gıda ve Ticaret bakanlıklarından ihracatı kolaylaştırma ve teşvik etme taleplerinde bulunduklarını söyledi.

Kaya, marketlerin ürünleri almayı reddettiğini ve 6-7 TL’ye kadar fiyat teklif ettiklerini dile getirdi. Zarar edebilecek durumda olmadıklarını vurgulayan Kaya, “Biz devlet değiliz. Soğan üreticisi küstüğü zaman Mısır’ın çöpünü getiriyoruz. Bunu daha önce yaşadık. Bakanlıktan geri dönüş alamazsak tarlaları süreceğiz.” dedi.

Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Şemseddin Cünedioğlu da piyasada arz fazlası olduğunu belirterek, “Soğan tarladan ortalama 6 TL’ye gelirken marketler bunu 20 TL’ye satıyor. Hükümet, soğan ve patates ile enflasyonu düşürebileceğini düşünüyor gibi. Üretim sezonunda dışarıdan ürün ithalatının üreticiyi zorladığını dile getirdi.”

Related Posts

Küresel altın talebi ilk çeyrekte son 9 yılın zirvesine çıktı

Küresel altın talebi, ABD’nin tarifeleri, jeopolitik belirsizlikler, borsaların oynaklığı ve zayıf doların etkisiyle 2016’dan bu yana en yüksek ilk çeyrek seviyesine ulaştı.

Bakan Şimşek ‘zırt pırt revize edemeyiz’ demişti: Enflasyon tahminleri kaç kez değişti?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi: Türkiye’ye ilgi çok yoğun

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları için gittiği ABD’de bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını bildirdi.

Bakan Yumaklı: Hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Hububat alanlarında ÇKS kayıtlarına göre; bir önceki yıla göre 2,7 milyon dekar artış ve tüm tarım alanlarında 4 milyon dekar artış tahmin ediyoruz. 3 yıllık açıkladığımız üretim planlaması sonunda ise hububat üretiminde yüzde 13’lük artış bekliyoruz” dedi.

Küresel piyasalar ABD’de açıklanacak büyüme ve istihdam verilerine odaklandı

Küresel piyasalar, ABD-Çin tarifelerine ilişkin iyimserlik ve yumuşayan söylemlerle geçen hafta pozitif seyrederken, gözler büyüme ve istihdam verilerinin açıklanacağı yeni haftaya çevrildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir