Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

Emlak Danışmanları Artık e-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmesi Yapabilecek

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması sürecinde kritik bir adım atıldı. Artık emlak danışmanları da bu sistem üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisine sahipler. Bugün itibariyle emlakçıların da sürece dahil olduğunu vurgulayan Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, bu gelişmenin dolandırıcılığı engelleyeceğine inanıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların ilk aşamasını kasım 2024’te tamamlamıştı. Ancak, önceden taşınmazın sahibi gerçek kişiler ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapılıyordu. Yapılan yenilikle beraber artık emlak danışmanları da sürece dahil oldular.

Emlakçılar da Kira Sözleşmesi Hizmetine Erişebilecek

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kiracılar ve ev sahiplerinin e-Devlet ortamında kira sözleşmesini imzalayabileceğini ancak emlakçıların bu sürece dahil edilmediğini belirtti. Fakat, bundan böyle emlakçılar da bu sürece katılabilecekler. Akçam, “Gayrimenkul sahipleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden emlakçılara yetki verebilecek. Emlak danışmanları, bu yetki ile kontratı kiracıya elektronik ortamda iletebilecek. Ayrıca, emlak danışmanı, kira kontratının barkodlu belgesini çıkarabilecek. Bu sayede, emlak danışmanları, mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleklerini resmi olarak yapabilecekler” dedi.

Sistemle Dolandırıcılığın Önüne Geçilecek

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınmasıyla birlikte kira artış oranı, kiracının güvenilirliği ve meskende ne kadar süredir oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından belirlenebileceğini aktardı. Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kira sözleşmesinde kefilin ıslak imzası gerektiğini ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden zorunlu hale gelmesi durumunda, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki birçok sorunun çözüleceği öngörülüyor. Akçam, bu uygulamanın dolandırıcılık vakalarına engel olacağını belirtti.

Related Posts

Oteller borç batağında, bankalar çareyi ‘vefa anlaşması’nda buldu

Ekonomik kriz turizim sektörünü de zora sokuyor. 2025’in ilk çeyreğinde turizm sektörünün bankalara olan toplam nakdi kredi borcu yüzde 33.4 artarak 521.4 milyar TL’ye yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Sürücüsüz yerli otomobilin tarihi belli oldu

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘İklim ve Ekonomi Sürdürülebilir Mobilite Araç ve Teknolojileri Zirvesi’ açılışında konuştu. Yerli otomobil üretimindeki yeni hedefleri açıklayan Bakan Kacır, “3 yerli otonom aracın ülkemizde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir