Birleşmiş Milletler ve Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI), aşı ile kontrol altına alınabilecek hastalıkların, yanlış bilgilendirme ve uluslararası yardımlardaki kesintiler nedeniyle yayılmakta olduğu konusunda uyarıda bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adanom Ghebreyesus, Dünya Bağışıklama Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada “Aşılar son elli yılda 150 milyondan fazla hayatı kurtardı” şeklinde konuştu.
Küresel sağlık finansmanındaki kesintilerin, elde edilen bu ilerlemeleri tehlikeye attığını belirten Genel Direktör, aşılarla önlenebilecek salgınların dünya genelinde artmaya devam ettiğini ve ülkelerin artan maliyetlerle karşı karşıya kaldığını söyledi.
VAKA SAYISI 2021’DEN BERİ ARTIYOR
DSÖ, UNICEF ve GAVI tarafından yapılan ortak açıklamada kızamığın “son derece tehlikeli bir geri dönüş” yaptığı vurgulandı.
Vaka sayısının her yıl arttığı ve 2023’te 10,3 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor (2022’ye göre %20 artış).
Açıklamada, son 12 ayda 138 ülkede kızamık vakası bildirildiği ve 61 ülkede büyük çapta salgınlar yaşandığı belirtildi. Bu durum, 2019’dan bu yana görülen en yüksek vaka sayısına ulaşıldığını gösteriyor.
Menenjit ve sarıhumma vakalarının da son üç yıldaki en yüksek seviyelere ulaştığı belirtiliyor.
AŞILANMAMIŞ ÇOCUK SAYISI ARTIYOR
Ülkeler, pandemi sırasında oluşan boşlukları kapatmaya çalışsa da, aşılanmamış çocuk sayısının artmaya devam ettiği görülüyor. 2023’te tahmini 14,5 milyon çocuğun aşılanmadığı belirtiliyor.
GAVI, 25 Haziran’da yapılacak uluslararası bağışçılar zirvesine yaklaşırken, “2026-2030 yılları arasında 500 milyon çocuğu korumak ve en az 8 milyon hayatı kurtarmak” amacıyla en az 9 milyar dolar toplanmasını talep ediyor.