Beyaz eşya sektörü zor durumda: Yardım edin

Türkiye beyaz eşya sanayisi son iki yıldır ihracat pazarlarında ciddi bir daralma yaşıyor. İhracattaki kaybı iç pazarla kısmen telafi eden sektör, ihracatta rekabet gücünü zorlayan girdilerde teşvik desteği talep ediyor.

Sektöre ilişkin 2024 yılının verilerini değerlendiren Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın, iç satışların yüzde 7 artarak 10 milyon 175 bin adede ulaşırken, ihracatta ise gerileme trendinin devam ettiğini ve önceki yıla kıyasla yüzde 3 oranında düşüş yaşandığını aktardı.

“ÜLKEMİZİN İHRACATINI DESTEKLEYEN POLİTİKALARDAN GERİ ADIM ATILMAMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

İhracatta son iki yıldır devam eden düşüşe işaret eden Sığın, gelinen noktada ihracat hacminin pandemi önceki döneme yaklaştığını belirtti.

İhracattaki küçülmenin sektör açısından kritik bir eşiğe ulaştığına vurgu yapan Sığın, “İç piyasada kaydedilen büyümeye rağmen 2024’te toplam pazar büyüklüğü hafif bir düşüşle neredeyse aynı kaldı. Sektörü dış pazarlardaki dalgalanmalardan koruyan en önemli etmen her daim iç pazar canlılığı oldu. Sektörümüz şu ana kadar kapasite kullanımı ve istihdamda bir daralma göstermedi. Ancak, son iki yıldır ihracatta önemli kayıplar yaşıyoruz. Küresel piyasalarda çok önemli bir iyileşmenin beklenmediği gerçeği de göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizde ihracatı teşvik edici politikalara daha fazla ihtiyaç duyulan bir dönemdeyiz. Özellikle altını çizmek isteriz ki, uzun yıllar içinde ülke olarak elde ettiğimiz kazanımları korumak en büyük önceliğimiz olmalı. Ülkemizin ihracatını destekleyen politikalardan geri adım atılmaması büyük önem taşıyor” diye konuştu.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ OLAN BUZDOLABI YÜZDE 16 TASARRUF SAĞLIYOR”

Sektörün üretim yapısının korunmasına yönelik endişelerinin sürdüğüne değinen Sığın, “Enerji verimli ürünlerin kullanılması halinde sürekli çalışan bir buzdolabı ürününü ele aldığımızda 2014’te kıyasla bugün yüzde 16 enerji tasarrufu sağlandığı görülüyor. Enerji verimli ürünlerin piyasada yaygınlaşmasıyla doğal kaynakların korunmasına, üretim ve ihracata destek olunacak. Bu tür ürünlere teşvikin milli servete katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

Related Posts

Dünyaca ünlü bankalardan altın tahmini: Beklentiler yeniden yükseldi!

Commerzbank, altın ve değerli metallerle ilgili yeni beklentilerini açıkladı. Banka, gelecek döneme dair piyasa görünümünü güncelleyerek dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Raporda uluslararası bankaların da öngörülerine yer verildi.

Orta Doğu karıştı: Gözler ticaretin kilit noktası Hürmüz Boğazı’na çevrildi

İsrail’in İran’a saldırılarının ardından gözler yeniden Hürmüz Boğazı’na çevrildi. Küresel petrol ve LNG taşımacılığının kalbi sayılan boğazda olası bir kapanma, fiyatları uçurabilir.

Balık avcılığında hamsi zirvedeki yerini korudu

Türkiye denizlerinde, son 10 yılda en çok avlanan türde 1 milyon 689 bin 98 tonla hamsi liderliğini sürdürürken, bu balığı çaça, palamut, sardalya, istavrit ve lüfer takip etti.

Trüf mantarı Türkiye ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024’te trüf mantarının ülke ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladığını bildirdi.

İşçiler otomotiv şirketini kuşattı: Maaşlarını talep ettiler

Çin haber ajanslarına göre, 11 Haziran Çarşamba günü canlı yayınlanan bir videoda, şirketin çalışanlarının Şanghay’daki yeni ofisinde Başkan Fang Yunzhou’yu kuşatarak maaşlarını ödemesini talep ettikleri görülüyor. Fang Yunzhou, “sadece bildirin …

Türkiye’de sağlık turizminin toplam turizm geliri içerisindeki payı yüzde 6,9’a ulaştı

Türkiye’de sağlık turizminin toplam turizm geliri içerisindeki payı yüzde 6,9’a ulaştı