Bilim insanları yaşama uygun koşullara sahip olabilecek gezegen keşfetti

Gezegenin bazı özellikleri, yaşam barındırma potansiyelini tartışmalı hale getirse de, keşif bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Oxford Üniversitesi’nden astrofizikçi Michael Cretignier, gezegenin varlığını doğrulamanın büyük bir sevinç ve rahatlama yarattığını belirtti.

İlk veriler gözlem cihazlarının algılama sınırında olduğu için, gezegenin gerçekten var olup olmadığı konusunda şüpheler vardı. Ancak yeni verilerle HD 20794 d’nin kesin olarak tespit edildiği açıklandı.

Bir gezegenin yaşama elverişli olup olmadığını belirleyen en önemli kriterlerden biri sıvı suyun bulunabilme ihtimali. Bunun için gezegenin yıldızına çok yakın ya da çok uzak olmaması, yani yaşanabilir bölge içinde bulunması gerekiyor. HD 20794 d’nin yıldızına olan uzaklığı, bu bölgede yer aldığına işaret ediyor.

HD 20794, Güneş’e benzeyen ancak biraz daha küçük ve yaşlı bir sarı cüce yıldız. Bu, yıldızın kararlı bir hidrojen yakma sürecinde olduğunu ve gezegenin yörüngesinin uzun süredir stabil kalmış olabileceğini gösteriyor. 2011 yılında HD 20794’ün etrafında üç gezegenin varlığı duyurulmuştu, ancak daha fazla bilgi edinmek oldukça zordu.

2022 yılında Cretignier ve ekibi, HD 20794 yıldızının ışığında hafif ve düzenli bir dalgalanma fark etti. Bu dalgalanma, bir gezegenin yıldızı üzerinde yarattığı kütleçekimsel etkiyle oluşuyor olabilir. Ancak sinyal oldukça zayıftı ve kesin sonuçlara ulaşmak için Avrupa Güney Gözlemevi’nin ESPRESSO cihazıyla ek gözlemler yapıldı.

Sonuçlar, HD 20794 d’nin varlığını net bir şekilde ortaya koydu. Gezegenin yörüngesi 648 gün sürüyor ve büyük ölçüde yaşanabilir bölgenin içinde bulunuyor. Ancak burada bazı belirsizlikler de var. Gezegenin yörüngesi tamamen dairesel değil, eliptik bir şekle sahip. Yıldızına en yakın olduğu noktalarda sıvı suyun bulunma ihtimali olsa da, en uzak noktalarda suyun donma riski bulunuyor.

Ayrıca, gezegenin tam çapı bilinmediği için yoğunluğu hesaplanamıyor. Eğer küçük bir yarıçapa sahipse kayalık bir süper Dünya olabilir. Ancak büyük bir yarıçapa sahipse, mini-Neptün benzeri gazlı bir gezegen olma ihtimali de var.

Bilim insanları, gelecekte yapılacak gözlemlerle bu gezegenin gerçekten yaşama elverişli olup olmadığını belirlemeyi umuyor. Cretignier, HD 20794 d’nin Dünya’ya en yakın potansiyel yaşanabilir gezegenlerden biri olduğunu ve bilim dünyasında büyük bir ilgi uyandıracağını ifade etti.

Related Posts

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

Armin Strom’un yeni saati koleksiyonerleri mest etti

İsviçreli saat üreticisi Armin Strom, zamana farklı bir bakış sunan yeni modeli Gravity Equal Force Ultimate Sapphire Blue ile dikkat çekiyor. Şirketin System 78 koleksiyonuna eklenen bu özel saat, İsviçre Alplerinin buzul göllerinden esinlenerek …

Türkiye’nin de aralarında olduğu 30 ülkenin katkısıyla geliştirildi: Yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

Avrupa’nın yeni nesil hava gözlem uydusu MTG-S1, ABD’nin Cape Canaveral Üssü’nden uzaya gönderildi. MTG-S1, Meteosat Üçüncü Nesil (MTG) Uydu Programı kapsamında önümüzdeki 20 yıl boyunca görev yapacak 6 uydudan biri olacak. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) tarafından işletilecek uydu, hava tahmini, ani hava olayları takibi ve iklim izleme alanlarında önemli katkılar sunacak. Halihazırda EUMETSAT’ın işlettiği 9 uydudan elde edilen veriler, 30 üye ülkede meteorolojik tahminler ve erken uyarı sistemleri için etkin şekilde kullanılıyor. MTG-S1’in devreye girmesiyle bu kapasite önemli ölçüde artacak.

PlayStation oyunlarına zam geldi

Sony’nin PlayStation oyunlarına zam geldi. Türkiye’de oyun fiyatları sürekli artıyor ve bu sefer de PS tarafındaki AAA oyunlara zam geldi.

Android kullanıcıları dikkat! Telefonunuzdaki fotoğrafları hedef alıyor

Kaspersky araştırmacıları, iOS ve Android cihazları hedef alan yeni bir Truva atı virüsü olan SparkKitty’yi ortaya çıkardı. Android’de yayılımı daha hızlı olan zararlı yazılım, özellikle kripto para ve kumarla ilgili uygulamaların yanı sıra TikTok’un sahte bir sürümü üzerinden yayılıyor ve telefonların galerilerindeki görüntüleri hedef alıyor.

Dans eden robotlar gerçek mi? İşin uzmanları anlatıyor

Boston Dynamics’in dans eden robotları, sosyal medyada viral olan videolarıyla bilim ve teknoloji dünyasını adeta büyüledi. Spot ve Atlas gibi robotların karmaşık dans hareketleri, izleyenleri hem hayran bıraktı hem de bir soruyu gündeme taşıdı: Bu …