Dünyanın en büyük doğal hidrojen kaynağı bulundu: Temiz enerjide yeni dönem

Uzun yıllardır hidrojenin doğada serbest halde büyük miktarlarda bulunmadığı düşünülüyordu. Ancak Fransa’da yapılan iki büyük keşif, bu algıyı değiştirmekle kalmayıp, enerji dünyasında köklü bir dönüşümün kapısını aralayabilir. Zira hidrojenin, yeraltında doğal yollarla, yenilenebilir bir şekilde oluştuğu keşfedildi.

Hidrojende devrim

2023 yılının Mayıs ayında, Fransa’nın Lorraine bölgesindeki terk edilmiş madenlerde bilim insanları doğal hidrojen yataklarına rastladı. Ardından 2025 yılının Mart ayında, Moselle bölgesinde 1.250 metre derinlikte yapılan keşifle bu rezervlerin büyüklüğü daha da netlik kazandı. Tahminlere göre bu bölgelerde toplamda 92 milyon ton beyaz hidrojen (doğal olarak oluşan hidrojen) bulunuyor ve ekonomik değeri yaklaşık 92 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bu kaynak, dünya genelinde üretilen gri hidrojenin (fosil kaynaklarla üretilen hidrojen) yarısından fazlasına eşdeğer. Geçtiğimiz yıl yapılan ayrı bir çalışmada yeraltındaki hidrojen rezervuarlarında yaklaşık 6,2 trilyon ton hidrojen bulunduğu tahmin edilmişti. Hatta dağların birincil kaynak noktası olabileceği belirtilmişti.

Bilindiği üzere günümüzde hidrojen üretmek meşakkatli bir süreç ve çoğu teknikte ortaya önemli miktarda kirlilik çıkıyor. Yeni keşfedilen beyaz hidrojen, doğal yollarla oluştuğu için tamamen temiz bir alternatif sunabilir. Üstelik bilim insanları, bu hidrojenin yenilenebilir olabileceğini öne sürüyor. “Serpantinleşme” adı verilen jeolojik bir süreç, yer kabuğundaki demir açısından zengin mineraller ile suyun reaksiyona girmesiyle hidrojen üretebiliyor. Eğer bu süreç sürekli olarak devam ediyorsa, beyaz hidrojen fosil yakıtlar gibi tükenmeyen bir kaynak olabilir. Ayrıca bu yeni enerji kaynağı, yeşil hidrojen (yenilenebilir enerjiye üretilen) üretimine kıyasla daha düşük maliyetle ve karbon salınımı olmadan elde edilebileceği için çevre dostu bir alternatif sunuyor.

Başka ülkelerde de olabilir

Fransa’nın geleneksel olarak kömür ve çelikle anılan Lorraine bölgesi, bu keşifle yeniden bir enerji merkezi haline gelebilir. Bununla birlikte bu bölgede keşfedilen hidrojenin bölgedeki kömür ve çelik gibi zengin maden kaynaklarıyla bir arada bulunması bir tesadüf mü bilinmiyor. Eğer tesadüf değilse beyaz hidrojenin dünya genelinde yaygın olarak bulunma olasılığı yüksek. Uzmanlar, benzer rezervlerin dünya çapında farklı bölgelerde bulunabileceğini düşünüyor.

Zorluklar mevcut

Her ne kadar keşif büyük bir heyecan yaratsa da, doğal hidrojenin ticari ölçekte çıkarılması için teknolojik ve ekonomik zorluklar var. Günümüzde petrol ve doğalgaz sektöründe gelişmiş bir altyapı mevcutken, beyaz hidrojen için henüz yeterli bilgi birikimi ve teknik ekipman bulunmuyor. Buna ek olarak mevzuat eksikliği de önemli bir engel. Hidrojenin düşük enerji yoğunluğu ve taşınma zorlukları da dikkate alınmalı. Petrol ve doğalgaza kıyasla hidrojenin taşınması ve depolanması daha karmaşık bir süreç gerektiriyor.

Öte yandan Fransa’daki keşif, enerji sektöründe küresel bir domino etkisi yaratabilir. Dünya genelinde enerji şirketleri ve araştırmacılar, benzer jeolojik yapıları inceleyerek beyaz hidrojen yataklarını ve kaya oluşumlarını yeniden değerlendirmeye başladı. Eğer başka ülkelerde de büyük miktarda doğal hidrojen bulunursa, bu hidrojenin küresel enerji piyasasında fosil yakıtların yerini almasını hızlandırabilir.

Related Posts

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

Armin Strom’un yeni saati koleksiyonerleri mest etti

İsviçreli saat üreticisi Armin Strom, zamana farklı bir bakış sunan yeni modeli Gravity Equal Force Ultimate Sapphire Blue ile dikkat çekiyor. Şirketin System 78 koleksiyonuna eklenen bu özel saat, İsviçre Alplerinin buzul göllerinden esinlenerek …

Türkiye’nin de aralarında olduğu 30 ülkenin katkısıyla geliştirildi: Yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

Avrupa’nın yeni nesil hava gözlem uydusu MTG-S1, ABD’nin Cape Canaveral Üssü’nden uzaya gönderildi. MTG-S1, Meteosat Üçüncü Nesil (MTG) Uydu Programı kapsamında önümüzdeki 20 yıl boyunca görev yapacak 6 uydudan biri olacak. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) tarafından işletilecek uydu, hava tahmini, ani hava olayları takibi ve iklim izleme alanlarında önemli katkılar sunacak. Halihazırda EUMETSAT’ın işlettiği 9 uydudan elde edilen veriler, 30 üye ülkede meteorolojik tahminler ve erken uyarı sistemleri için etkin şekilde kullanılıyor. MTG-S1’in devreye girmesiyle bu kapasite önemli ölçüde artacak.

PlayStation oyunlarına zam geldi

Sony’nin PlayStation oyunlarına zam geldi. Türkiye’de oyun fiyatları sürekli artıyor ve bu sefer de PS tarafındaki AAA oyunlara zam geldi.

Android kullanıcıları dikkat! Telefonunuzdaki fotoğrafları hedef alıyor

Kaspersky araştırmacıları, iOS ve Android cihazları hedef alan yeni bir Truva atı virüsü olan SparkKitty’yi ortaya çıkardı. Android’de yayılımı daha hızlı olan zararlı yazılım, özellikle kripto para ve kumarla ilgili uygulamaların yanı sıra TikTok’un sahte bir sürümü üzerinden yayılıyor ve telefonların galerilerindeki görüntüleri hedef alıyor.

Dans eden robotlar gerçek mi? İşin uzmanları anlatıyor

Boston Dynamics’in dans eden robotları, sosyal medyada viral olan videolarıyla bilim ve teknoloji dünyasını adeta büyüledi. Spot ve Atlas gibi robotların karmaşık dans hareketleri, izleyenleri hem hayran bıraktı hem de bir soruyu gündeme taşıdı: Bu …