Ercan Güven’den Lille-Fenerbahçe maçı sonrası dikkat çeken çıkış: Ferdi bile sinirden üzerine yürüdü!

UEFA Şampiyonlar Ligi 3. Eleme Turu ilk maçında Lille ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Jose Mourinho’nun öğrencileri 80’de beraberliği yakaladığı maçtan 90+1’de yediği golle 2-1 mağlup ayrıldı.

Fenerbahçe’nin Lille deplasmanındaki performansını ve 90 dakikalık mücadeleyi spor yazarları değerlendirdi. Milliyet’in usta kalemlerinden Ercan Güven, Lille – Fenerbahçe maçı sonrası değerlendirmesinde sığırcık sürüsü benzetmesinde bulunarak dikkat çekti.

İşte Lille – Fenerbahçe karşılaşmasının ardından yapılan değerlendirmeler:

F.BAHÇE RÖVANŞTA ÇÖZER | ERCAN GÜVEN

Her maça rakibin ne yapmak istediğini anlamak için oynamak yerine seyrederek başlayan, ancak soyunma odasında Mourinho anlattıktan ve ikazlarını yaptıktan sonra normale dönen bir Fenerbahçe var sanki. 
Teknik direktörün güçlü karakteri mi futbolcuların elini kolunu bağlıyor maçın başında nedir! Oysa her biri “yıldız” boyutunda. Her şeye direktif mi lazım. 

Neyse… Aslında pek çok hikayesi olan maç, Fenerbahçe için kabus gibi başladı. Çünkü yeterince agresif değildi Fenerbahçe. Hızlı değildi. Ve genç, dinç, hızlı, oynatmayan bir Lille vardı karşısında.
Üstelik karşı koyması çok zor bir taktiği vardı Lille’in… Adeta çift sağ kanatla oynuyordu. Lille sağbeki Santos sürekli öndeydi, o kadar amansız bir hızı vardı ki, sahalarımızın en sakin futbolcusu Ferdi bile sinirden üzerine yürüdü. Gomez’e sağ kanat Haroldsson ve santrfor arkası oynayan Cabella da eklenince simetrisi bozuk ama yıkıcı bir Lille ortaya çıkıyordu. 

12. dakikadaki Lille golü de Fenerbahçe’nin solundan geldi, Livakoviç’in ilk yarıda kurtardığı 3 muhtemel gol de orada hazırlandı Lille tarafından. Son dakikadaki Lille golü bile aynı yerdendi. 
Mourinho ilk yarının 20. dakikasından sonra yapabileceği tek hamleyi savunmayı 5’liye çevirip, takımı 5-4-1 hale getirerek yaptı. Tabi ki, gol atmak değil farkın artmasına engel olmak için. Fenerbahçe geriye yaslandı, zaten çok az sahip olduğu topu iyice rakibe bıraktı. 

Oysa Fenerbahçe biraz hızlı olabilse, biraz rakip çıkarken baskı yapabilse, agresif oynasa, en önemlisi yakaladığı sayılı fırsatta Dzeko isabetli vurabilse, kolayca üstünlük kurabileceği genç bir rakip vardı karşısında. İkinci yarıda, artık ilk kez forma giydiği takıma ve oyuna uyum sağlayabilen Maximin’le önde basan Fenerbahçe maça ortak olmak için hareketlendi.
 
Çağlar üzerinden topu Maximin ile buluşturmaya ve takımı öne taşımaya başladı. Ancak Lille aynen sığırcık sürüsü gibi bir anda topa sahip Fenerbahçeli’yi ablukaya alırken, kazandığı topta bir anda açılmayı sürdürdü. Ama ilk yarıya göre “yılgın” haldeydi Lille. Zaman çalmayı bile denedi. 
Bilmedikleri şey, Fenerbahçe’de yıldızların bitmeyeceği, her oyuna girenin potansiyel “gol” olduğuydu!.. Mourinho, İrfan Can’dan sonra yeni transfer Oğuz Aydın ve Fenerbahçe’nin pahalı transferi En Nesyri’yi oyuna kattı ve İrfan Can ceza çizgisi üzerinde kendi aldığı serbest atışı barajın üzerinden harika bir vuruşla Lille ağlarına yolladı.

Kimse merak etmesin… Ve 90’da gelen geçiş golüyle paniğe kapılmasın. Lille’i ilk yarıda inceleyen, ikinci yarıda çözen Mourinho, Kadıköy’de kaldığı yerden başlatacaktır takımı…

KOLAY MAĞLUBİYET – FAİK ÇETİNER (FANATİK)

Lille karşısına çıkan ilk 11’i İsmail Kartal yapsa yanmıştı. Şampiyonlar Ligi kapısını aralayacak maça çıkıyorsun, Kruniç var, Mert Müldür var, Osayi, Djiku, İrfan Can kulübede. Çağlar ve Oosterwolde çift stoper oynuyorlar. (Djiku ve Becao aranıyor) Patron Mourinho olunca “Çıt” çıkmıyor. Herkes hocaya inandığı için bir bildiği vardır diyor. Rakip Lille eski gücünde değil. Her an hata yapacak görüntü veriyorlar. Fenerbahçe topu rakibine verdiği için ilk 45 dakika daha hareketli gözüktüler. Fenerbahçe önde baskıyı fazlaca yapamadı. Orta alanda ilk müdahaleleri yine İsmail Yüksek yaptı.

Tadic sağ kanatta çok etkili olamıyor. Yeni transfer Maximin’in kumaşı iyi ama tam hazır değil. Szymanski (Kulübe gözüküyor) bir var bir yok, Kruniç ağzıyla kuş tutsa yaranamıyor. Livakoviç, çıkardığı 3 kritik topla takımını oyunda tutuyordu. Dzeko maça kötü başladı, kritik pozisyonları harcadı. Devre geride bitmesine rağmen Mourinho hamle yapmadı. İkinci yarıda Fenerbahçe’nin önde baskısı arttı. Mourinho ilk hamleleri son 20 dakikada yaptı. İki kanat oyuncusu Tadiç (Solda devam etmeliydi) ve Maximın’i çıkartıp, İrfan Can ve Oğuz Aydın’ı (Girer mi tartışılır) aldı.

‘İRFAN CAN KULÜBEYE MAHKUM OLACAK OYUNCU DEĞİL’

İrfan Can, Fenerbahçe’de kulübeye mahkum olacak bir oyuncu değil. Oyuna girer girmez, sonuca etki etmeye başladı. Kendi becerisiyle kazandığı serbest atışı, kendine özgü vuruşuyla topu çatala yollayıp, takımını psikolojik olarak rahatlattı. Golden sonra moralli Fenerbahçe’den galibiyet gelir diye düşündük, uzatma dakikalarında yediğimiz şansız golle maçı kolay yoldan kaybettik. Lille korkulacak bir takım değil. Fenerbahçe Kadıköy’de bu takımı rahat geçer. Yalnız Mourinho’nun ilk 11’i fazla kurcalamaması gerekiyor. 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir