El Kassam Tugaylarına bağlı bir kurbağa adam kuvveti, işgal altındaki Askalan’ın güneyindeki “Zikim” sahillerine deniz ve kara yoluyla sızmayı başardı ve şu anda silahlı çatışmalar yaşanıyor.
İbranice Kanal 12, Zikim’deki işgalcilere, Gazze’den silahlı adamların sızma şüphesi üzerine kendilerini evlerine kapatmaları talimatı verildiğini duyurdu. İşgal rejiminin ordusundan yapılan açıklamada, ‘Hamas dalgıçlarına ait bir deniz hücresi Zikim’e sızarak orduyla çatıştı’ açıklaması yaptı. El Kassam ile işgal güçleri arasında çıkan çatışmada Zikim’e havan topları düştü. İşgal rejiminin ordusundan yapılan açıklamada, 10 ila 15 arası Hamas deniz dalgıcı Zikim’e sızdı. Zikim’de çatışmaların dozu artıyor. İşgal rejiminin yaptığı açıklamada “8 Hamas üyesi dalgıç öldürüldü. 7’si ise Zikim’den çıkmayı başardı” dedi. İşgal rejimi kendi kayıplarına ilişkin açıklama yapmadı.
Kassam Tugayları, 14 Temmuz 2014’te “nitelikli bir atılım gerçekleştirdiğini” duyurarak mühendisleri tarafından Ebabil ismi verilen insansız hava aracı ürettiğini duyurdu. Bununla dikkati çeken Kassam, “İsrail hava sahasında özel görevler yürütmek üzere 3 çeşit hava aracı ürettiğini” açıkladı.
Ayrıca Tugaylar, askerleri esir almak gibi bir çok operasyon da yapmıştı. Bunların en önemlisi 2005’de İsrailli er Gilad Şalit’i esir alması ve böylelikle İsrail’le antlaşma yaparak bin 27 Filistinli’yi serbest bıraktırması olmuştu.
Kassam, Gazze’ye karşı (2008 ve 2012) yıllarında açılan savaşta İsrail’e karşı koyma imkanı sağlamakla kalmamış aynı zamanda büyük teknolojik imkanlara sahip İsrail Ordusu’na büyük zararlar vermişti.
İsrail’in güneyindeki Sderot Yahudi Yerleşim bölgesi 26 Ekim 2001’de el-Kassam Tugayları’nın fırlattığı ilk füzeye hedef oldu. “Kassam 1” adıyla bilinen roketi Time dergisi Filistinlilerin roketi silah olarak kullanabildiği noktaya ulaştığını ifade ederek “Ortadoğuyu değiştirme imkanına sahip ilkel roket” şeklinde nitelemişti.
Hamas daha sonradan hızlıca yürüttüğü teknik çalışmalarıyla roketi geliştirerek “Kassam 2” adlı yeni modeli üretti. Kassam bu roketi ilk kez 2002 yılının Şubat ayında kullandı. Kassam 3 ve 4 modellerinden sonra örgüt üretilen roketlere liderlerini takma adlarının baş harfi ve roketin menzilinden oluşan isimler vermeye başladı.
M75, 2003 yılında öldürülen İbrahim el-Mukaddime’nin ardından M harfi ve 75 kilometre menzili olması nedeniyle rakam kodu aldı. R160 roketi 2004 yılında öldürülen Abdulaziz el Rantisi, J180 de 2012 yılında öldürülen Ahmed Caberi’nin adını taşıyor.
Yerli üretim füzelerin yanı sıra Kassam Tugayları İran yapımı Fecr-5 ve Grad füzelerini de kullandı. Kassam Tugayları’nın artan füze kapasitesine cevap olarak İsrail Demir Kubbe adı verilen hava savunma sistemini kurdu.
Filistin dışından hiçbir destek kabul etmeyen grup, mensuplarını dini, kültürel ve ahlaki yoğun bir eğitim sürecinden geçiriyor.
Kuruluşunun 20’nci yılı münasebetiyle yaptığı açıklamada İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze’deki savaşçılarının sayısının 10 bini aştığını ve bir orduda bulunan askeri hiyerarşik yapılanmada erden başlayarak manga, takım, bölük, tabur gibi gerçek askeri düzen içinde olduğunu ifade etmişti.