SGK Uzmanı uyardı: Mağduru olmayın! SGK başvurularında kritik 3+3 ay detayı

Sosyal Güvenlik Kurumu’na Başvurularda 3+3 Ay Kuralı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan başvurularda hukuki sürecin sekteye uğradığı çoğu kişinin bilmediği bir zaman çizelgesi bulunmaktadır. Kuruma yapılan başvurularda 3 ay boyunca cevap alınmadığında, bu durum başvurunun reddedildiği anlamına gelmektedir. Sonraki 3 ay içerisinde kişi, hakları için yargı yoluna gitmelidir, aksi halde haklarını kaybedebilir.

3+3 Ay Nedir?

Bu durumun “makul süre” terimi ile adlandırıldığını belirten SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Dünya Gazetesi’ndeki köşesinde durumu açıklamaktadır. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, SGK’ya yapılan başvuruların reddedilmesi veya cevapsız kalması durumlarında, başvuru sahibinin makul süre içinde dava açması gerekmektedir. Bu makul süre, Yargıtay tarafından “3+3 ay” olarak belirlenmiştir.

Erdursun 3+3’ü açıklamaktadır: “İlk 3 ay, idareye başvuru tarihinden itibaren Kurumun cevap verme süresi olarak değerlendirilir. Kurum, bu süre içinde yanıt vermezse, bu durum ‘zımni ret’ sayılır. Ardından gelen ikinci 3 ay ise, kişinin bu zımni ret işlemine karşı dava açabilmesi için tanınan süredir.”

Erdursun, bu sürecin toplamda 6 ay olduğunu belirtmekte ve eğer bu 6 ay içerisinde hiçbir adım atılmamışsa kişinin artık yargı yoluna gitme hakkını da kaybedebileceğini vurgulamaktadır. Önemli olan nokta, SGK’dan gelen cevabın ya da cevapsızlığın “henüz işlem yapılmadı” olarak yorumlanmasıdır.

Resmi Yazı Şartı

SGK’dan “bekleyin, değerlendiriyoruz” gibi resmi olmayan ifadelerle karşılaşıldığında, Erdursun sürecin işlemeye başladığını belirtmektedir. 3+3 süresinin sadece teknik bir ayrıntı olmadığını vurgulayan Erdursun, durumu bir örnek ile açıklamaktadır.

Related Posts

TESK bölge toplantılarının üçüncüsü Adana’da yapıldı

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Adana’da yapılan toplantılar üzerine açıklamalarda bulundu. Palandöken işyeri kiralarından alınan vergilere de değinerek ”Bugün 10 bin TL’ye tuttuğunuz bir dükkân, önümüzdeki yıl 16 bin TL’ye çıkacak. Üstelik bu 16 bin TL’nin yüzde 20’si kira stopajı olarak Maliye’ye yatırılacak. Bu kirayı alan mülk sahibi de ayrıca kendi vergisini verecek” dedi.

AJet’ten Babalar Günü’ne özel yüzde 30 indirimli bilet kampanyası

AJet, Babalar Günü’ne özel tüm yurt içi ve yurt dışı uçuş biletlerini yüzde 30 indirimle satışa sundu.

Dünyaca ünlü bankalardan altın tahmini: Beklentiler yeniden yükseldi!

Commerzbank, altın ve değerli metallerle ilgili yeni beklentilerini açıkladı. Banka, gelecek döneme dair piyasa görünümünü güncelleyerek dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Raporda uluslararası bankaların da öngörülerine yer verildi.

Orta Doğu karıştı: Gözler ticaretin kilit noktası Hürmüz Boğazı’na çevrildi

İsrail’in İran’a saldırılarının ardından gözler yeniden Hürmüz Boğazı’na çevrildi. Küresel petrol ve LNG taşımacılığının kalbi sayılan boğazda olası bir kapanma, fiyatları uçurabilir.

Balık avcılığında hamsi zirvedeki yerini korudu

Türkiye denizlerinde, son 10 yılda en çok avlanan türde 1 milyon 689 bin 98 tonla hamsi liderliğini sürdürürken, bu balığı çaça, palamut, sardalya, istavrit ve lüfer takip etti.

Trüf mantarı Türkiye ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024’te trüf mantarının ülke ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladığını bildirdi.