Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar ilk çeyrekte 89,3 arttı

Türkiye’ye Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Arttı

Yatırım ve Finans Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın mart ayı verilerine göre 2025’in ilk çeyreğinde ülkeye gelen uluslararası doğrudan yatırım (UDY) hacmi geçen yıla göre yüzde 89,3 artarak 3 milyar dolar seviyesine yükseldi.

Mart 2025 itibarıyla yıllık bazda UDY tutarının 13,1 milyar dolar olduğu belirtilen açıklamada, bu rakamın Mayıs 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı vurgulandı. Açıklamada, Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkeler sıralamasında Kazakistan, Hollanda ve ABD’nin ilk üç sırada yer aldığı bilgisi verildi.

Ayrıca, Almanya, İsviçre, Fransa, Azerbaycan, Avusturya, Birleşik Krallık ve Libya’nın da Türkiye’ye yatırım yapan ülkeler arasında olduğu ifade edildi.

Sektörel olarak incelendiğinde, toptan ve perakende ticaret sektörünün yüzde 48’lik pay ile en fazla UDY çeken sektör olduğu görüldü. İmalat sektörü yüzde 22,2’lik payla ikinci sırada yer alırken, finans ve sigorta faaliyetleri sektörü yüzde 9,4’lük payla üçüncü sırada konumlandı.

Ülkenin ekonomideki istikrarlı politikaları ve stratejik konumu sayesinde artan uluslararası yatırımlar, küresel ekonomik belirsizliklere rağmen Türkiye’nin yatırımcılar için cazibesinin arttığını gösteriyor. Dağlıoğlu’nun ifadelerine göre, Türkiye küresel değer zincirlerinde önemli bir rol oynamakta ve diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha güçlü bir performans sergilemektedir.

2024’te küresel doğrudan yatırımların düştüğü bir dönemde Türkiye’nin yatırımları arttığına dikkat çekilerek, 2025’in ilk çeyreğinde de bu artış trendinin devam ettiği belirtildi. Türkiye ekonomisine duyulan güvenin arttığını vurgulayan açıklamada, toptan ve perakende ticaret, imalat ve finans ile sigorta sektörlerindeki yatırımların ekonominin çeşitliliğini ve dayanıklılığını gösterdiği vurgulandı.

Dağlıoğlu, Türkiye’nin uluslararası yatırımlardaki performansının artarak devam etmesini beklediklerini ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Related Posts

Dünyaca ünlü bankalardan altın tahmini: Beklentiler yeniden yükseldi!

Commerzbank, altın ve değerli metallerle ilgili yeni beklentilerini açıkladı. Banka, gelecek döneme dair piyasa görünümünü güncelleyerek dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Raporda uluslararası bankaların da öngörülerine yer verildi.

Orta Doğu karıştı: Gözler ticaretin kilit noktası Hürmüz Boğazı’na çevrildi

İsrail’in İran’a saldırılarının ardından gözler yeniden Hürmüz Boğazı’na çevrildi. Küresel petrol ve LNG taşımacılığının kalbi sayılan boğazda olası bir kapanma, fiyatları uçurabilir.

Balık avcılığında hamsi zirvedeki yerini korudu

Türkiye denizlerinde, son 10 yılda en çok avlanan türde 1 milyon 689 bin 98 tonla hamsi liderliğini sürdürürken, bu balığı çaça, palamut, sardalya, istavrit ve lüfer takip etti.

Trüf mantarı Türkiye ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024’te trüf mantarının ülke ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladığını bildirdi.

İşçiler otomotiv şirketini kuşattı: Maaşlarını talep ettiler

Çin haber ajanslarına göre, 11 Haziran Çarşamba günü canlı yayınlanan bir videoda, şirketin çalışanlarının Şanghay’daki yeni ofisinde Başkan Fang Yunzhou’yu kuşatarak maaşlarını ödemesini talep ettikleri görülüyor. Fang Yunzhou, “sadece bildirin …

Türkiye’de sağlık turizminin toplam turizm geliri içerisindeki payı yüzde 6,9’a ulaştı

Türkiye’de sağlık turizminin toplam turizm geliri içerisindeki payı yüzde 6,9’a ulaştı