Üç Dünya

Avi Shlaim’in “Üç Dünya, Bir Arap-Yahudi’nin Anıları” Kitabıyla İlgili İnceleme

Siyonizm’in derinliklerine inen ve İsrail’in Filistin topraklarında yaşanan acıları dünya gündemine taşıyan Prof. Dr. Avi Shlaim’in “Üç Dünya, Bir Arap-Yahudi’nin Anıları” kitabı oldukça merak uyandırıcı bir eser olarak dikkat çekiyor. Kitabı merakla bekleyenler arasında yer aldım ve nihayet Londra’da 2023 yılında yayımlanan eseri Türkçe olarak okuma fırsatını yakaladım. Kitabın tercümesi, Ortadoğu üzerine çalışmalarıyla tanınan Zahide Tuba Kor tarafından yapıldı ve bekleneni karşıladığına eminim. Küre Yayınları tarafından piyasaya sürülen kitabı okuduktan sonra, keyifle kapatmanın verdiği memnuniyeti yaşadım.

Kitabın İçeriği ve Önemi

“Üç Dünya, Bir Arap-Yahudi’nin Anıları”, Avi Shlaim’in hayatının farklı evrelerini anlatıyor. Irak’ta doğan ve Yahudi ailesine mensup olan Shlaim’in hayatında önemli dönemeçleri ele alan kitap, okuyucuya zengin bir içerik sunuyor. Büyük bir titizlikle kaleme alınan kitap, aynı zamanda bölgenin tarihsel süreçlerine de ışık tutuyor.

Kitabın ilk bölümleri, Shlaim’in ailesinin hikayesine odaklanırken aynı zamanda Osmanlı sonrası Irak’ın nasıl şekillendiğini de detaylı bir şekilde ele alıyor. Irak’ın siyasi yapısının yanı sıra İngiltere’nin ülkeye yönelik tutumu ve beraberinde getirdiği karışıklıklar da kitapta yer buluyor.

Kitabın en dikkat çekici bölümlerinden biri olan “Bağdat Bombalaması” başlıklı kısımda, Shlaim Irak’ta gerçekleşen bombalı saldırıların ardındaki gerçekleri okuyucuya aktarıyor. Siyonist örgütlerin bu saldırılarda rol aldığını ve Yahudilerin göçünü hızlandırmak amacıyla bilinçli bir şekilde eylemler gerçekleştirdiğini vurguluyor.

“Üç Dünya, Bir Arap-Yahudi’nin Anıları” adlı eser, Avi Shlaim’in güçlü kalemiyle Ortadoğu ve Filistin konularına farklı bir bakış açısı getiriyor. Siyonizm tarihine eleştirel bir gözle bakan Shlaim, kendi aile öyküsü üzerinden bölgenin karmaşık yapısını okuyucuya aktarıyor ve herkesin okumasını tavsiye ettiği bir metin sunuyor.

Related Posts

Oteller borç batağında, bankalar çareyi ‘vefa anlaşması’nda buldu

Ekonomik kriz turizim sektörünü de zora sokuyor. 2025’in ilk çeyreğinde turizm sektörünün bankalara olan toplam nakdi kredi borcu yüzde 33.4 artarak 521.4 milyar TL’ye yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir