Üreticinin 320 liraya kestiği et bin 500 liraya satılıyor

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yüksek Et Fiyatlarına Dikkat Çekti

Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği (DKKYB) Başkanı Mahmut Aktürk, yüksek et fiyatlarına ilişkin açıklamalarda bulunarak, yüksek et fiyatlarının sorumlusunun üreticiden ziyade sanayi sektöründen kaynaklı olduğunu belirtti.

Sanayi Sektörü Et Fiyatlarını Yükseltiyor

Eti işleyen sanayi sektörünün et fiyatlarının yükselmesinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu düşündüklerini belirten Başkan Aktürk, şöyle konuştu: “TÜİK verilerine göre 2024 yılında ülkemizde yüzde 50 ile 60 arası bir enflasyon artışı açıklandı. Geçen sene ile bu sene arasında hayvan fiyatları arasında veya et fiyatlarında üretici bazında çok ciddi bir artış bulunmuyor. 2024 yılında kuzunun kilogram fiyatı 210 TL’ye satılmıştı, şu anda 220 bandında dolaşmakta. Dolayısıyla üreticinin fiyatlarında herhangi bir değişiklik yok. Zaman zaman bir 20-30 lira yükseliyor çıkıyor ama genel olarak ülkemizde dışarıdan yapılan kesimlik ya da damızlık hayvanların sayısı ile birlikte üreticiyi korumak için et fiyatları dengede tutulmaya çalışılıyor.”

Üreticilerin Suçlu Olmadığı Belirtildi

320 liraya hayvan kestirdiklerini söyleyen Aktürk, şu ifadeleri kullandı: “Kestirdiğimiz hayvanlarımızı sanayi sektörüne girdiği zaman 800 liraya sucuk, bin 200 liraya kavurma, bin 500 liraya pastırma olarak görebiliyoruz. Lokantalarda 100 gram adana 300 liraya satılıyor. Bakıldığı zaman kilosunu etin 2-3 bin liradan satıldığını görüyoruz. Mesele et işlemede. Üreticinin elinden et çıktıktan sonra fiyatların yükseldiğini görüyoruz. Ulusal basında sürekli et fiyatlarının yüksek olduğu ile ilgili haberleri izliyoruz. Ama İstanbul Şişli’deki bir kasaptaki et fiyatı ile Aksaray’daki, Konya’daki, Karaman’daki et fiyatlarını bir arada tutamazsınız. Anadolu’da istediğiniz kasaptan 500 – 550 bandında kuşbaşını, 400 – 450 TL bandında kıymayı alabilirsiniz. Bugün etin kilosu 1000 lira ve üzeri ise bunun suçlusu üretici değil esnaf ile ilgili ya da bu eti işleyen sanayi ve diğer etkenlerde aramak lazım.”

Çalışan Sayısının Azalması ve Çözüm Önerileri

Zaten üretici, başta enflasyon olmak yüksek yem fiyatları, girdi maliyetlerinin artması ve birçok dış etkenden dolayı kazanamıyor. Bir de bu tür baskılarla üreticinin zaten moral ve motivasyonu kötü etkileniyor. Üretici, çoban problemini bir türlü çözemiyor. Genelde ülkemizde Afgan çobanlar ile çalışıyoruz. Afgan çobanlar da sürekli fiyat yükseltiyor. 2 – 3 senedir 200 ila 400 dolar arası çalışan Afgan çobanlarımızı, şimdilerde bin 500 dolara çalıştıramıyoruz. Ülkemizdeki üreticiler çobanların bütün ihtiyaçlarını karşılamalarına rağmen artık çoban bulmakta zorlanıyor. Bunun en önemli nedeni ise çoban olarak çalışan Afganlar maalesef başka sektörlerde çalışmaya yöneldiler.

“Yurt Dışından Çalışan Sayısını Artırmak Gerek”

Afgan mülteciler artık lokantalarda, kafelerde, fabrikalarda bir şekilde çalıştırılıyor. Buna acil bir önlem almamız gerekmekte. Bu insanlar farklı sektörlere yönelince bizim sektörümüzde çalışan sayısı azalıyor, o çalışanlar da fiyat artışı yapıyorlar. Genel merkezimiz bu konuda bir çalışma yapmakta. Küçükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi için yurt dışından 50 bin kişiyi bu sektörde istihdam etmek için ülkemize getirmeyi planlıyoruz. Tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan insanlarımızın yaş ortalaması ülkemizde 55- 60 civarına gelmekte. Maalesef hepimiz çocuğumuzu okutup bir devlet kadrosuna yerleştirmek için uğraşıyoruz, üniversite okumuş çocuk da haklı olarak gelip hayvancılıkla uğraşmıyor. Genç nesil bu işi yapmak istemeyince sektör mutlaka yurt dışından, başka ülkelerden mültecidir göçmendir kaçaktır bir şekilde bu sektörde çalışan bularak çözmek durumunda kalıyoruz.”

Sorunun çözümü için çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Aktürk, “Tarım ve Orman Bakanlığı ve genel merkezimizin ortak resmi bir çalışma yaparak bugün 1960’lı 70’li yıllarda Avrupa’ya giden insanlarımız gibi sözleşmeli işi belli, yeri belli bir çalışma modeli ile çoban getirmek için çalışmalarımız sürüyor” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

Erdoğan anketlerde istediğini bulamayınca partisine talimat verdi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Yaz dönemin muhalefetle aramızdaki farkı açmak için fırsat olarak kullanacağız. Tam kadro sahada olacağız. Biz millet için varız. Millet ne istiyorsa onu hayata geçireceğiz” dedi.

Bursa’da deprem! İstanbul’da da hissedildi

Bursa Gemlik’te 3.9 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem İstanbul’da da hissedildi. AFAD ve Kandilli Rasathanesi, depreme ilişkin açıklama yaptı.

Kızına devletin aracını tahsis eden rektör bu kez de eşi için bölüm taşıdı

Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, özel yetenek sınavıyla eşi Banu Aktekin’i 2022 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi Cam ve Seramik Bölümü’ne başladı. Rektör Aktekin o dönemde Hacıbektaş ilçesinde bulunan seramik bölümünü eşinin daha rahat gidip gelebilmesi için Avanos ilçesine aldırdı. Eşinin mezun olmasının ardından cam ve seramik bölümü tekrar Hacıbektaş ilçesine alındı.

Avrupa Birliği’nde dönem başkanı değişti

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında altı ayda bir el değiştiren dönem başkanlığı, bugün itibarıyla 1 Ocak’tan bu yana görevi sürdüren Polonya’dan Danimarka’ya geçti. Danimarka, dönem başkanlığı için ‘Değişen dünyada güçlü bir Avrupa’ sloganını …

Avrupa ülkesi sıcaklar ile boğuşuyor: Turuncu alarm verildi

Belçika Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü (RMI), 1-3 Temmuz tarihlerinde ülke genelinde 35 dereceyi aşacak sıcaklıkların tehlikeli seviyelere ulaşabileceğini bildirerek, “turuncu alarm” verdi.

Rusya’ya karşı Batı cephesinde birlik sinyali

Trump yönetiminin göreve başlamasının ardından Rusya karşıtı cephede ayrı düşen ABD ve AB tekrar aynı noktaya dönme sinyalleri veriyor. Rusya’nın “oyalama taktiğinden bıktığı” belirtilen Trump’ın Moskova’ya karşı sert yaptırımlara yeşil ışık yakması gündemde.