Yeni teknolojik dönem: Malzemeler ‘hafıza’ kazanıyor

Malzemelerin hafıza taşıması fikri tamamen yeni değil. Örneğin, kırışmış bir kağıt parçası geçmişte katlandığını gösteren izler taşır. Ancak, Chicago Üniversitesi ve Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, return-point memory (geri-dönüş noktası hafızası) adı verilen bir mekanizmayı inceleyerek bu konuyu daha da ileriye taşıdı.

Return-point memory, bir malzemenin iki yönlü kuvvetler altında nasıl tepki verdiğini gösterir. Ancak yeni araştırmaya göre, tek yönlü kuvvetlerle de hafıza oluşturmak mümkün olabilir.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden fizikçi Nathan Keim, bu durumu bir şifreli kilide benzetiyor:

“Eğer bir şifreli kilidin düğmesi, yalnızca tek bir yönde dönebilirse, sadece bir sayı kaydedebilir. Ancak belirli bir durumda, tek yönlü bir hareket bile bir dizi hafızayı saklayabilir.”

Bilim insanları, bu teoriyi test etmek için bilgisayar modelleri kullanarak farklı kuvvet yönlerini ve şiddetlerini simüle etti. Bu süreçte, malzemelerin içindeki bazı histeronlar adı verilen soyut unsurları incelediler.

Histeronlar, bir malzemenin geçmişteki durumunu korumasına yardımcı olan elemanlardır. Yani, dış koşullar değişse bile belirli bir etkiye sahip olan bölümler, geçmişte maruz kaldıkları kuvvetleri yansıtabilir.

Bu durum, günlük hayatta bükülebilir bir pipet örneğiyle açıklanabilir. Pipeti çektiğinizde, bükülmüş boğumlarından biri açılabilirken diğerleri aynı kalır. Ancak, tüm sistem üzerindeki gerilimi hafifletir. Bu açılan kısım, pipetin geçmişte hangi kuvvetlere maruz kaldığını anlatan bir ipucu gibidir.

Araştırmacılar, histeronların frustrated interactions (kararsız etkileşimler) oluşturabileceğini ve bu etkileşimlerin en son deformasyonu ve en büyük deformasyonu saklayan hafıza bankaları gibi çalışabileceğini keşfetti.

Keim’e göre, bu tür bir hafıza mekanizması gelecekte farklı amaçlar için kullanılabilir:

“Eğer bir sistem bir dizi hafızayı saklayabiliyorsa, şifreli bir kilit gibi belirli bir geçmişi doğrulamak için kullanılabilir ya da geçmişte yaşananlarla ilgili adli ya da teşhis amaçlı bilgiler sağlayabilir.”

Gerçek malzemelerde bu tür kararsız histeronların nadir olduğu düşünülse de, bilim insanları yapay malzemelere bu tür hafıza özelliklerinin entegre edilebileceğini belirtiyor. Bu sayede elektriğe ihtiyaç duymayan mekanik sistemler geliştirmek mümkün olabilir.

Keim, araştırmalarının ilerleyen aşamalarında basit mekanik sistemlerden, tek yönlü şifreli kilitler gibi daha karmaşık sistemlere doğru ilerlemeyi hedeflediklerini söylüyor.

Bu keşif, malzeme bilimi ve mühendislik alanlarında hafızalı malzemeler tasarlamak için yeni fırsatlar sunabilir.

Related Posts

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

Armin Strom’un yeni saati koleksiyonerleri mest etti

İsviçreli saat üreticisi Armin Strom, zamana farklı bir bakış sunan yeni modeli Gravity Equal Force Ultimate Sapphire Blue ile dikkat çekiyor. Şirketin System 78 koleksiyonuna eklenen bu özel saat, İsviçre Alplerinin buzul göllerinden esinlenerek …

Türkiye’nin de aralarında olduğu 30 ülkenin katkısıyla geliştirildi: Yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

Avrupa’nın yeni nesil hava gözlem uydusu MTG-S1, ABD’nin Cape Canaveral Üssü’nden uzaya gönderildi. MTG-S1, Meteosat Üçüncü Nesil (MTG) Uydu Programı kapsamında önümüzdeki 20 yıl boyunca görev yapacak 6 uydudan biri olacak. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Meteoroloji Uyduları İşletme Teşkilatı (EUMETSAT) tarafından işletilecek uydu, hava tahmini, ani hava olayları takibi ve iklim izleme alanlarında önemli katkılar sunacak. Halihazırda EUMETSAT’ın işlettiği 9 uydudan elde edilen veriler, 30 üye ülkede meteorolojik tahminler ve erken uyarı sistemleri için etkin şekilde kullanılıyor. MTG-S1’in devreye girmesiyle bu kapasite önemli ölçüde artacak.

PlayStation oyunlarına zam geldi

Sony’nin PlayStation oyunlarına zam geldi. Türkiye’de oyun fiyatları sürekli artıyor ve bu sefer de PS tarafındaki AAA oyunlara zam geldi.

Android kullanıcıları dikkat! Telefonunuzdaki fotoğrafları hedef alıyor

Kaspersky araştırmacıları, iOS ve Android cihazları hedef alan yeni bir Truva atı virüsü olan SparkKitty’yi ortaya çıkardı. Android’de yayılımı daha hızlı olan zararlı yazılım, özellikle kripto para ve kumarla ilgili uygulamaların yanı sıra TikTok’un sahte bir sürümü üzerinden yayılıyor ve telefonların galerilerindeki görüntüleri hedef alıyor.

Dans eden robotlar gerçek mi? İşin uzmanları anlatıyor

Boston Dynamics’in dans eden robotları, sosyal medyada viral olan videolarıyla bilim ve teknoloji dünyasını adeta büyüledi. Spot ve Atlas gibi robotların karmaşık dans hareketleri, izleyenleri hem hayran bıraktı hem de bir soruyu gündeme taşıdı: Bu …