Yorgun ve borçlu; Türkiye’de yaşam memnuniyeti yüzde 33’e geriledi

Ipsos Türkiye Araştırması: Türkiye’de Yaşam Memnuniyetsizliği Yükseliyor

Ipsos Türkiye’nin 2024 yılına dair hazırladığı “Alışverişçi Yıllığı” araştırması, ekonomik zorlukların bireylerin yaşam memnuniyetini ve tüketim alışkanlıklarını derinden etkilediğini ortaya koydu. Türkiye’de yaşayan bireylerin sadece yüzde 33’ü “Bugünkü hayatımdan memnunum” dediği, yüzde 50’sinin kendisini “yorgun” olarak tanımladığını gösterdi.

Araştırmaya göre, Türkiye 12 yıl öncesine göre mutluluk skorunda 40 puan kaybetti ve ülkede yaşayan her iki kişiden yalnızca birinin kendisini mutlu hissettiği belirtildi.

Harcamalar azaldı, borçlar arttı

Araştırmaya katılan bireylerin yüzde 68’i, 2024 yılında hane harcamalarını azaltmak zorunda kaldığını ifade etti. Yalnızca yüzde 12’lik bir kesim tüm giderlerini karşılayabildi. Kredi kartı kullanımı artarken, hane halklarının hızlı tüketim ürünü harcamalarının yüzde 46’sı kredi kartı ile gerçekleşti. Ancak bireylerin yüzde 85’i kredi kartı borçlarını ödeyemediğini dile getirdi.

Et ürünlerinden temizlik malzemelerine, birçok kalemde kısıtlama

Araştırmaya göre, hane halkları geçen yıla oranla 33 kez daha az alışveriş yaptı. Et ürünleri, kişisel bakım ve temizlik ürünleri gibi kalemlerde kısıtlama olduğu belirtildi. Hızlı tüketim ürünü alışverişi artmasına rağmen alınan ürün sayısında azalma yaşandı.

Araştırmada, indirim marketlerine yönelimin arttığı ve tüketicilerin geleceğe dair belirsizlik içinde olduğu vurgulandı. Ipsos, 2025’in ilk üç ayında gözlemlenen eğilimlerin 2024’teki trendleri yansıttığını ve tüketicilerin günlük yaşama odaklandığını belirtti.

Related Posts

Üç Dünya

Kaleme aldığı güçlü metinlerle Siyonizm’in ipliğini pazara çıkaran ve İsrail’in Filistin topraklarında gerçekleştirdiği çok boyutlu kıyımı dünya kamuoyunun gündemine taşıyan Prof. Dr. Avi Shlaim’in “Üç Dünya, Bir Arap-Yahudi’nin Anıları” adlı kitabını çok merak ediyordum. Fakat 2023’te Londra’da yayınlanan kitabın İngilizcesini edinmekte ve okumakta hızlı davranmadım. Çünkü Türkiye’de Ortadoğu çalışmalarının en önemli isimlerinden Zahide Tuba Kor tarafından, yayınlanmasının üzerinden kısa bir zaman

Oteller borç batağında, bankalar çareyi ‘vefa anlaşması’nda buldu

Ekonomik kriz turizim sektörünü de zora sokuyor. 2025’in ilk çeyreğinde turizm sektörünün bankalara olan toplam nakdi kredi borcu yüzde 33.4 artarak 521.4 milyar TL’ye yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bu …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Fed yetkilisinden kritik tarife uyarısı

Fed Guvernörü Michael Barr, tarifelerin yüksek enflasyon ve işsizlik yaratabileceği uyarısında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir