SGK Uzmanı uyardı: Mağduru olmayın! SGK başvurularında kritik 3+3 ay detayı

Sosyal Güvenlik Kurumu’na Başvurularda 3+3 Ay Kuralı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan başvurularda hukuki sürecin sekteye uğradığı çoğu kişinin bilmediği bir zaman çizelgesi bulunmaktadır. Kuruma yapılan başvurularda 3 ay boyunca cevap alınmadığında, bu durum başvurunun reddedildiği anlamına gelmektedir. Sonraki 3 ay içerisinde kişi, hakları için yargı yoluna gitmelidir, aksi halde haklarını kaybedebilir.

3+3 Ay Nedir?

Bu durumun “makul süre” terimi ile adlandırıldığını belirten SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Dünya Gazetesi’ndeki köşesinde durumu açıklamaktadır. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, SGK’ya yapılan başvuruların reddedilmesi veya cevapsız kalması durumlarında, başvuru sahibinin makul süre içinde dava açması gerekmektedir. Bu makul süre, Yargıtay tarafından “3+3 ay” olarak belirlenmiştir.

Erdursun 3+3’ü açıklamaktadır: “İlk 3 ay, idareye başvuru tarihinden itibaren Kurumun cevap verme süresi olarak değerlendirilir. Kurum, bu süre içinde yanıt vermezse, bu durum ‘zımni ret’ sayılır. Ardından gelen ikinci 3 ay ise, kişinin bu zımni ret işlemine karşı dava açabilmesi için tanınan süredir.”

Erdursun, bu sürecin toplamda 6 ay olduğunu belirtmekte ve eğer bu 6 ay içerisinde hiçbir adım atılmamışsa kişinin artık yargı yoluna gitme hakkını da kaybedebileceğini vurgulamaktadır. Önemli olan nokta, SGK’dan gelen cevabın ya da cevapsızlığın “henüz işlem yapılmadı” olarak yorumlanmasıdır.

Resmi Yazı Şartı

SGK’dan “bekleyin, değerlendiriyoruz” gibi resmi olmayan ifadelerle karşılaşıldığında, Erdursun sürecin işlemeye başladığını belirtmektedir. 3+3 süresinin sadece teknik bir ayrıntı olmadığını vurgulayan Erdursun, durumu bir örnek ile açıklamaktadır.

Related Posts

Emekli maaşı blokesinde yeni dönem: Kirayı geciktiren yandı

Emeklinin açlık sınırındaki maaşına haciz yağabilecek. Bankaların aylıklara bloke koymasını yasallaştıran Yargıtay kararı, kötü niyetlilere yarayacak, kirasını ödeyemeyen emekli maaşsız kalacak.

Türkiye’nin en pahalı özel okulları açıklandı: Fiyatlar 2 milyonu geçti

Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde özel okul ücretleri yeniden gündeme geldi. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren özel eğitim kurumlarının 2024-2025 dönemi için belirlediği yıllık ücretler sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Bazı okulların fiyatları 2 milyon TL’yi aşarken, birçok veli bu rakamlar karşısında şaşkınlık yaşadı.

Borsanın en değerli şirketleri belli oldu: Hepsini solladı, liderliği kaptı

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler arasında piyasa değeri en yüksek 20 şirket açıklandı. Temmuz ayının ikinci haftasında yalnızca bir şirketin değeri 1 trilyon lirayı aşarak dikkat çekti. Zirvede yer alan şirket ise yatırımcıları şaşırttı.

Bursa’da Lavanta Fidanı Üretimine Başlandı

Bursa’nın Keles ilçesindeki Pınarcık Süs Bitkileri Kooperatifi, bölge çiftçisinin gelirini artırmak için 30 bin lavanta fidanı üretmeye başladı. Kooperatif Başkanı Mehmet Sakarya, lavantanın bu yıl deneme üretimi yapıldığını ve bölgenin ikliminin lavanta üretimi için uygun olduğunu belirtti.

Samsun Tarımda Öne Çıkıyor

Samsun, sebze ve meyve üretiminde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor.

İstanbul Havalimanı’ndan çifte başarı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda 18 Temmuz’da bin 695 hava trafik hareketiyle bugüne kadarki en yüksek günlük uçuş sayısına ulaşıldığını bildirdi.